Бисквитена торта с домашни бисквити, нутела и маскарпоне



   Започвам месец Май с прието предизвикателство. Бях си обещала, че ще изпратя бутилка вино на първия осмелил се да приготви някоя от моите рецепти и да ми изпрати снимка. Обаче Дани, която ми изпрати великолепна снимка на Неаполитанска торта с рикота и портокал, предпочете да изпием виното заедно след периода на изолация и реши да ме предизвика да приготвя бисквитена торта с нутела и маскарпоне. 
   Не бях се замисляла, че след толкова години публикуване основно на торти и сладки, ще е доста странно за всички последователи на Goldie's да ме възприемат в ново амплоа. Но статистиката си е статистика, има най-голям интерес към десертите и аз приех предизвикателство отново за сладка рецепта. 
  Нутела с маскарпоне и сметана е една от основните рецепти, които съм ползвала за шоколадов крем в голяма част от тортите. Така че трябваше да потърся предизвикателство другаде и го намерих в бисквитите. 
   Преди много, много години имах една изключително успешна рецепта за бисквитки, която бях сигурна, че ще открия в тефтера на майка. Оказа се, че не е там и се наложи да изровя публикациите си в bg-mamma от 2008г., за да я открия, но пък в тефтера открих идея как да сглобя тортата ;) ( рецепта бонус :) )


Концепцията се изясни, така че се заех с бисквитите:
3 яйца
1ч.ч. захар
150мл. олио
1 амонячна сода, разтворена в 2 с.л. вода
4 ч.ч. брашно
Ванилия

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото, содата, ванилията, брашното и се замесва меко, нелепнещо тесто.

Бисквитите се пекат на 190 градуса за около 7-8 минути до съвсем леко порозовяване.


Останалите продукти:

200гр. нутела
250гр. маскарпоне
2 с.л. заквасена сметана
запечени лешници
За център аз използвах Kinder Bueno вместо сладко, но тук може да се прояви творчество /сладко, плодове, бонбони и т.н./
Бейлис за напояване на бисквитите


Подредбата е ясна:


Заради наличието на амонячна сода в рецептата, бисквитите са изключително ефирни и крехки, така че не е нужно да се топят в течността. Аз ги напоих леко с Бейлис, използвайки силиконова четка и работих върху фолио за свежо съхранение, за да ми е по-лесно повдигането на тортата.
Разбъркваме с лъжица маскарпонето със заквасената сметана и течния шоколад, и разпределяме половината крем върху бисквитите. Поръсваме с натрошените запечени лешници, в центъра поставяме десертчетата и отгоре намазваме с останалата част от крема.

Идея: В крема може да се добавят натрошени бисквити + 2с.л. Бейлис. Така вътрешността на тортата ще е по-компактна, не толкова креместа и няма да има нужда от център.


С помощта на фолиото внимателно повдигаме двата крайни реда бисквити, докато се срещнат.


Увиваме добре и оставяме в хладилник да стегне няколко часа. Аз я оставих цяла нощ.

Първоначално смятах да оставя от крема за измазване на готовата торта, но количеството се оказа точно, колкото да я сглобя. Така че трябваше да измисля нещо допълнително и тук действах в стил "Да поразчистим сладкарския шкаф". 

За измазването:
70гр. черен шоколад
80гр. бял шоколад
250мл. течна животинска сметана.

Разтопих шоколадите в загрятата сметана и прибрах в хладилника за една нощ. На следващия ден разбих с миксер импровизирания ганаш до пухкав крем.

Ами, това е - готовата торта измазах с крем и поръсих с натрошени лешници. Разбира се, тортата може да се направи във всякаква друга форма, включително и в чаши, или пък на топки с натрошени бисквити.

При разреза установих, че шоколадовото bueno се е деформирало от тежестта на крема, така че следващия път ще използвам само от белите. Но независимо от този лек дефект, тортата е изключително вкусна. Дегустаторите бяха много доволни - и Дима, която не обича бисквитени торти, и баща ѝ, който пък не обича шоколадови ;) Бяха единодушни, че е мноооого добра :D 



Пожелавам ви уютна неделя, макар и дъждовна!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Неаполитанска торта с рикота и портокал

Чаша вино-щипка сол, или "Добре дошли" с хляб, сирене и чаша розе!