Неаполитанска торта с рикота и портокал




Празниците отминаха и е време за последната рецепта от италианския месец. Днес няма да представям вино, но ще се спра на един изключително фин, лек и ароматен десерт. Аз не бих го нарекла торта, може би е по-скоро нещо между кекс и пудинг. Но си заслужава.
Попаднах на рецептата съвсем случайно, докато търсех идеи в какво да вложа 2 кутийки рикота, които отлежаваха в хладилника от доста време. 
Грабна ме визията на готовия продукт, но съставките доста ме смущаваха. Първо - напоследък бях прекалила с използването на лимони и в солени, и в сладки ястия, и не бях сигурна как ще се възприеме у дома поредното лимоново упражнение :) Второ - аз мразя грис още от детската градина. Толкова го ненавиждам, че когато децата бяха малки и се налагаше да им приготвям, не успявах да се насиля да опитам какво всъщност им сервирам. Но... изяждаха си всичко, така че едва ли е било толкова зле.
Да се върнем на рецептата: Това е оригиналът - Italian lemon-Ricotta cake, а аз реших да заменя лимона с портокал.

Продуктите:
250 гр. семолина /аз използвах български грис, тъй като само с такъв разполагах в момента/
250 мл.прясно мляко
500 мл.вода
200 гр.захар
250 гр. рикота
ванилия
1 портокал
4 яйца
60 гр. масло
пудра захар за поръсване

Прясното мляко и водата се загряват до кипване. Добавя се грисът при непрекъснато разбъркване, след това маслото и се вари 3-4 минути до сгъстяване.

В отделна купа се разбиват яйцата със захарта, рикотата, ванилията, настърганата портокалова кора и 1-2 с.л. портокалов сок.
Към течните съставки се добавя свареният грис и се разбърква до хомогенизиране.

Сместа се изсипва в добре намаслена форма за печене с падащо дъно и се пече 40-50 минути в загрята на 190 градуса фурна. 

Готовата и леко поизстинала торта се поръсва обилно с пудра захар.


Това е! Изключително лесен десерт и определено изненадващо вкусен за хората, които не понасят грис. На мен ми допадна страшно много и си го добавих в семейния тефтер :) Мисля си, когато успея да се сдобия със семолина за паста, да повторя рецептата с всички оригинални продукти, но уверявам, че и в този си вариант, десертът е прекрасен!
Днес се оказах доста лаконична, но рецептата е лесна, без завъртяни техники и 15 реда продукти, а резултатът е очарователен. 
Enjoy! И #Stayhome

Коментари

  1. На мен ми се получи уникална! Сложих семолина, защото имаше откъде да купя и рикота от лидл. Вместо 200 грама захар, сложих 100 грама захар и 50 гр стевия, дори за моите разбирания се получи достатъчно сладко. Сложих и стафиди вътре.... Изобщо, провалих режима по сто различни начина, но тортата е чудесна. Дори мисля, че със грис би се получила по-добре, защото ще се усеща по - зърнеста.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Бисквитена торта с домашни бисквити, нутела и маскарпоне

Чаша вино-щипка сол, или "Добре дошли" с хляб, сирене и чаша розе!