Parmigiana di Melanzane / Патладжан с доматен сос и сирена
Месец на италианската кухня ;) Няма да започна с паста, пица или тирамису. Ще открия месеца на италианската кухня с ястие, което в българския си вариант е на особена почит у дома и едно вино, което се оказа изключително приятна изненада за мен.
Как избрах виното: Миналата седмица по това време нямах ни най-малка представа дали ще успея да си поръчам необходимите продукти за готвене и всъщност никакъв реален подбор на рецепти. Така че се фокусирах върху това да намеря универсални вина, които биха се съчетали добре с всякакъв тип ястия. Една полза от изолацията - захванах се да чета повече за сортове, производители и типове вина, за да успея да направя успешна онлайн покупка, без да съм опитвала преди това. Така открих Spancha Мелник 55 на Винарска изба "Рупел". Честно казано, нямах никаква представа, че Мелник 55 е винен сорт грозде /моля, не ми се смейте много/, а той се оказа с дълга и интересна история. Изобщо покрай днешната рецепта прочетох изключително интересни истории :) Междувременно успях да се снабдя с достатъчно продукти за готвене, така че ми оставаше единствено да опитам виното, за да открия идеалната му половинка.
Виното определено е интересно. На мен ми наподобява на мавруд като интензитет на цвета и аромати, но ми се струва по-леко и свежо, и с доста изразено усещане за подправки. И аз, като един прохождащ matchmaker, заложих, че патладжан, босилек и сирена ще са идеалната му половинка. Получи се! Опитайте виното, наистина си заслужава! Само искам да отбележа, че има нужда да подиша поне 15-20 минути, за да се разгърнат вкусът и ароматите /поне моето усещане беше такова/. А сега рецептата :)
Parmigiana di Melanzane
У дома обожаваме патладжан с доматен сос /е, поне 1/2 от семейството, останалата 1/2 просто го хапва ;)/. И при положение, че сме фенове на всякакви сирена, нямаше как да сгреша с тази рецепта. Четох доста за нея, за произход, модификации през вековете - да, вековете, понеже се оказа, че това е рецепта, за която има сведения още през XIV-XV век, а в сегашния си вид с доматен сос се появява в началото на XIX век. Изчетох десетки рецепти и начини на приготвяне, накрая реших да я направя по моя си начин с няколко разлики - замених магданоза с босилек, изпържих патладжана овалян в брашно и добавих сирена. Перфектно!
За доматения сос:
2-3 с.л. зехтин
800 гр. консервирани домати - обелени и на кубчета /използвах две малки консерви по 400гр./
1 глава лук
4 скилидки чесън, накълцани на ситно
сол
черен пипер
1 ч.л. сух босилек
около 10-тина листенца пресен босилек
Лукът се задушава в зехтина на слаб огън до омекване. Добавя се чесънът и почти веднага след това доматите. Подправя се със сол и черен пипер /аз използвам мелничка с микс от пипери/, и със сушения босилек. Готви се около 10-15 минути, добавят се накъсаните листенца пресен босилек и се сваля от котлона.
За ястието:
800гр. патладжан / при мен 4 сравнително малки патладжана/
250 гр. прясна моцарела
50 гр. настърган пармезан
50 гр. настъргана зряла моцарела
сол
брашно за овалване на патладжана
олио за пържене
Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина около 1/2 см., посоляват се и се оставят около 1 час. След това се измиват и подсушават.
Брашното се посолява. Подсушените патладжани се овалват в брашно /излишното брашно се изтръсква/ и се пържат в загрята мазнина. Отцеждат се върху кухненска хартия.
В тавичка се поставя малко от доматения сос и се подреждат продуктите в следния ред: патладжани, доматен сос, моцарела, пармезан и се повтаря до привършване на продуктите, като завършваме със сирена. Ястието се пече 40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Превъзходно ястие! Днес беше също толкова вкусно, колкото вчера, въпреки че сирената вече не бяха разтопени. Абсолютно съм убедена, че за любителите на зеленчукови ястия и червено вино, тази комбинация ще стане любима!
Enjoy! До следващата седмица, когато ще ви запозная с едно още по-интересно вино, поднесено с изключително елегантно ризото! Бъдете здрави и #Stayhome!
Коментари
Публикуване на коментар