Картофи Dauphinoise




Последна публикация от месеца с френска кухня и бих искала да започна с виното.
Le Photographe Sauvignon Blanc на "Братя Минкови" е едно от любимите ми бели вина. Изобщо всеки, който ме познава, е наясно, че аз съм особено привързана към белите вина и розето на тази изба. Докато за останалите публикации избирах първо рецептата и отделях време да открия подходящото вино, тук подходих точно в обратния ред. Опитах се да открия рецепта, семпла и същевременно достойна да си партнира с това изключително вино. 
Le Photographe Sauvignon Blanc е едно от най-елегантните бели вина, които съм опитвала. Сухо и свежо, без да е натрапчиво, оставя усещане за чисто удоволствие след всяка глътка. Имах няколко идеи с какво да го съчетая. За разбиращите от вино може би ще е кощунство, че съм избрала точно ястие от картофи, но в алтернативите все нещо ми се изплъзваше - или рецептата беше с твърде много компоненти със силно изразени вкусове, или пък ми се струваше по-подходяща за някое бяло вино с по-голяма бленда от аромати, които да я допълнят. И така попаднах на рецептата на Марта Стюарт за Картофи Dauphinoise, която се оказа попадение. 
Продуктите са достъпни и налични във всеки дом /което в настоящата ситуация се оказва все по-важно, за съжаление/, резултатът от една страна е приятен, без да има тежестта на Огретен примерно, а от друга - достатъчно семпъл и изчистен, за да позволи на виното да разгърне всичките си вкусове и аромати.

Рецептата:
1-2 с.л. масло за намазване на тавичката
800 гр. картофи
400 мл. течна сметана /аз използвам тази на Лидл, не гарантирам резултат с растителни алтернативи/
400 мл. прясно мляко
2 скилидки чесън, пресовани
сол
бял пипер
120 гр. настърган Ементал + малко пармезан /в оригиналната рецепта е сирене Грюер, но аз не успях да намеря, бих повторила при първа възможност в оригиналния вариант/
настъргано индийско орехче

Обелените картофи се нарязват на кръгчета. В широк съд се смесват сметаната, млякото, чесънът, солта и пипера. Сместта се загрява на средна степен на котлона /никога не съм успявала да преведа simmer на български, но да кажем докато започнат да се образуват мехурчета по стените на съда/. Добавят се картофите и се готвят около 20 минути.
Тавичката, в която ще се пече ястието, се намазва с масло и внимателно се поставят половината картофи. Поръсват се с част от настърганите сирена и се добавя останалата половина от картофите. Покриват се с останалото сирене и се запича в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Готовото ястие се подправя с настъргано индийско орехче.




Ами това е :) - семпло, но изключително нежно ястие, което допълва прекрасното вино, без да го задушава от вкусове. Целта изпълнена - виното трябваше да е героят в тази постановка :) 





С това приключвам първото представяне на френски рецепти, имам подготвени още, но по-нататък. Не смея да анонсирам все още с какво ще продължа през април, тъй като в тази ситуация ми е доста трудно да си набавям всички необходими продукти, но ще измисля нещо.
Бъдете здрави и #Stayhome.
До следващата седмица! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Неаполитанска торта с рикота и портокал

Бисквитена торта с домашни бисквити, нутела и маскарпоне

Чаша вино-щипка сол, или "Добре дошли" с хляб, сирене и чаша розе!